kop
 
Info - Verslag

F.A.M. FEDERATION CUP MOTORCROSS TE OVERSLAG FINALE

Tekst Danny Van Parys & Guido Allewaert.

STEVE SERONVAL ZET DE PUNTJES OP DE I

Een grijze maar gelukkig grotendeels droge dag voor deze geslaagde finale van de Federation Cup in Overslag waar noch op het circuit noch op het rennerspark ook maar één spatje modder te bespeuren viel. M.C. Speed-Mobil had de gekende zandbak op de Belgisch-Nederlandse grens voor de gelegenheid helemaal hertekend met een mooi en lang doch naar het einde toe zwaar parcours als resultaat. De publieke opkomst was meer dan bevredigend te noemen en ook het pilotenaantal viel met 300 rijders reuzemee. Zij leverden in de meeste categorieën strijd op het scherp van de snede met nog een paar verrassende wendingen in de strijd om de Federation Cup als gevolg. Niet zo echter bij de Inters waar Steve Seronval zijn meesterschap nog eens extra in de verf zette en een zoveelste titel aan zijn indrukwekkende palmares toevoegde. Ook het thuisrijdende M.C.L.B. pakte zwaar uit in deze finale met dagwinst in 12 van de 13 gezamenlijke categorieën waarbij de resterende bloemtuil dan nog geplukt werd door een dagrijder die in 2013 sowieso de M.C.L.B.-familie komt vervoegen. Wat de titels in die gezamenlijke categorieën betreft gingen er elf naar M.C.L.B. en twee naar V.B.M. Maar het belangrijkste was vooral dat iedereen tevreden huiswaarts keerde...

Beloften mx2
Bij de start van de eerste reeks liet Arne Dierckens onmiddellijk zien wie de absolute leider is in deze competitie voor de jongste deelnemers op zondag. De West-Vlaming uit Tielt liet immers het maximum noteren in de vier voorgaande reeksen. Arne nam de bende op sleeptouw gevolgd door onze Nederlander Dee-Jay Bijvank en de jonge Greg Demeulemeester. De ganse race veranderde weinig in die top-3, alleen zorgde Bijvank voor heel wat spanning door kort op de hielen van Dierckens te komen rijden, maar Arne maakte de klus succesvol af. Laurens De Brouwer en Aaron Spruytte die goed gestart waren haperden in de tweede ronde in elkaar in een bocht en verloren heel wat tijd voor ze weer van start konden. Randy Martens kon oprukken en doorstoten naar de 4de plaats en ook Seppe De Saedeleer liet zich opmerken met een prachtige 5de plaats voor Mattis Meersschout.
De tweede manche werd op gang getrokken door Greg Demeulemeester voor Arne Dierckens en Martens, terwijl Matté Vandewalle tegen dek ging in de vierde bocht. Opvallend dat de top-5 uit die eerste ronde ook zo afsloot na een spannende race. Demeulemeester brak de gegemonie van Dierckens en weg de max voor Arne. Achter die twee kleppers bevestigde Bijvank, gevolgd door Martens en Meersschout. Arthur Maenhout kon na een spannend onderonsje Nick Lamote en Tom Cortvriendt achter zich houden.
De dagzege was voor Dierckens met een betere chrono van 5 seconden, en Bijvank mocht mee op de foto. Martens en Meersschout maakten de top-5 rond. De nieuwe FAM-kampioen 2012 is natuurlijk Arne Dierckens met 354p op max 360, voor Dee-Jay Bijvank 316p en Mattis Meersschout 270p.

Nieuwelingen mx2
Sensatie bij de start toen enkele rijders tegen elkaar gingen met gevolg een valpartij met als bijzonderste slachtoffer Matthias Vermeersch, een der leiders in het klassement. Voor d estart van deze eerste reeks leidde Vermeersch met 195p, net evenveel als Matthias De Cuyper, kortbij gevolgd door een drietal: Dimitri De Graeve met 188p, Dylan Delagrense 187p en Giovanni Berghman 184p. Het kon dus alle kanten uit, maar voor Vermeersch was het na bijna 50 meter afgelopen, alhoewel de Ardooienaar toch nog een verdienstelijke poging waagde met vier ronden achterstand. Na de reeks trok Matthias naar het ziekenhuis voor onderzoek waar o.a. een neusbreuk werd vastgesteld en forfait voor de slotmanche. De Cuyper trok de bende op gang gevolgd door Dylan Delagrense, Christof De Leger, Aiko Lelie, Benjamin Van Der Steen en Kevin Cauwel. Davy Vanderhaeghen mocht ook al een mooie ereplaats vergeten door een slipper in de eerste ronde. In de tweede ronde nam Delagrense de koppositie over en kon steeds verder uitlopen en kwam aan de leiding in de tussenstand na afloop van deze eerste reeks. De Leger werd 2de, voor Jurgen SeeuwsVan Der Steen en co-leider Matthias De Cuyper die Joeri Mels achter zich kon houden.
De tweede manche werd op gang getrokken door De Cuyper gevolgd door De Leger. Na de eerste ronde leidde dit duo voor Jurgen Seeuws die een ronde later het commando overnam en dit niet meer afstond en de reekszege en de 60p pakte. De meeste sensatie kwam echter van Dylan Delagrense, de winnaar van de eerste reeks en voorlopig winnaar van de Cup. Dylan deed deze stunt zowaar nog tweemaal over en verspeelde zowaar de dag- en eindzege. Lelie ging ook tegen de vlakte net als De Leger die een ronde voor tijd het strijdtoneel verliet. Jurgen Seeuws won de reeks en werd ook dagwinnaar voor Delagrense de pechvogel die met zijn reekszege en 6de plaats nog 2de werd in het dagklassement. De Cuyper werd 2de in deze reeks en 3de in het dagklassement, voor Van Der Steen, Nico Vermeulen en Giovanni Berghman. De Federation Cup eindzege 2012 is voor Matthias De Cuyper met 294p, voor Dylan Delagrense 290p, en Giovanni Berghman met 270p.

Nieuwelingen mx1/3A
Ouri Bikkems pakt na de Belgische titel bij MCLB ook de titel in de FAM Federation Cup met dubbele reekszege. Kevin Laureyssen verschalkte Ouri bij de start en kon het drie ronden volhouden aan kop. Kevin Van Kerckhoven volgde op drie voor Dean Schallon, vbm-er Danny Snokx en Gustaaf Loge. Bikems liep steeds verder uit en won overtuigend de reeks voor Laureyssen, Schallon, Snokx en Van Kerckhoven. We waren ook getuigen van een spannende strijd tussen de broers Debaets.
In de tweede manche nam Laureyssen opnieuw de bende op sleeptouw voor Bikkems die in de tweede ronde reeds doorstootte naar de leiding en deze niet meer afstond. Op het eind van de eerste ronde kwamen Gustaaf Loge en David Debaets ten val en verloren voldoende tijd om niet meer in het stuk voor te komen. Achter dubbelwinnaar Bikkems finishte Laureyssen weer op twee en Schallon opnieuw derde. Ook Snokx pakte een dubbele 4de plaats maar viel daarmee natuurlijk net naast het podium. Dieter Debaets nu prachtig 5de na een spannende strijd tegen Wesley Vanlierde en Thomas Vandevijvere.
De eindzege in de FAM Federation Cup natuurlijk voor Ouri Bikkems met 354p, de beste ereplaatsen voor Kevin Laureyssen met 309p en Danny Snokx met 308p.


NIEUWELINGEN B OPEN + EXPERTEN
De grootste bende van de dag deze gezamenlijke categorie waarin de Experten uiteraard het hoge woord voerden. Nederlander Kees Sep nam in ieder de snelste start met Olivier Maucq en Erwin Gabriel in het wiel. B.K.-leider Philippe Roth volgde als vierde voor Francis Termote. Niettemin nam het leidende trio steeds meer afstand van de rest en was het een andere Nederlander, Aswin Vandamme, die na 2 ronden de achtervolging op zich nam. Dit terwijl een gevallen Henk Goderis als een bezetene doorheen het deelnemersveld raasde, net als een slecht gestartte Gerrit Boonaert overigens die echter vrij vlug te voet werd gesteld. Een euvel dat na tweederde wedstrijd ook koploper Sep overkwam waardoor Maucq en Gabriel alleen overbleven vooraan en finaal ook in die volgorde wisten te finishen. Vandamme stootte zo ook door naar drie net voor Goderis en Roger Loos die leider-af Roth naar zes verwezen. Beste Nieuweling werd finaal nog Kristof De Reu op plaats twaalf en dit na een mooi gevecht met Axel Skowron, Wesley Ver Eenooghe en Maxime Gerard.
De tweede manche was het Gabriel die de holeshot lukte voor Maucq en Kristof Calus maar reeds in de tweede ronde nam de nieuwe B.K.-leider Maucq het heft in eigen handen, wetende dat een ditmaal beter gestartte Goderis nu in de buurt zat. En het was inderdaad van deze Goderis dat het grootste gevaar kwam, met Gabriel steevast op vinkenslag. Toch duurde het pas tot de ultieme ronde eer Goderis aan de kop verscheen, tot ie in het zicht van de streep alsnog ten val kwam. Zo was het finaal toch weer Maucq die de reeks op zijn naam schreef voor Gabriel, Goderis, Vandamme, Loos en eerste Nieuweling Peter Stadeus die prima stand wist te houden vooraan. Skowron werd nu tweede Nieuweling op plaats 14 net voor De Reu en Ver Eenooghe. Expertenbloemen uiteraard voor dubbelwinnaar Maucq ten nadele van Gabriel en Goderis met ook nog eens de titel er bovenop voor Roth en Goderis. Bij de Nieuwelingen ging de dagwinst naar De Reu voor Skowron en Stadeus maar was het Gerard die de titel greep voor Ver Eenooghe en Skowron.

NIEUWELINGEN C OPEN + HOBBYRIJDERS
Slechts twee Hobbyrijders aanwezig waarvan Pascal Puffet tweemaal van kop tot staart de wedstrijd naar zijn handen zette met de titel als logische gevolg, en dit voor Sharon Dekeyser die de pijn verbeet om de vice-titel te grijpen. De strijd spitste zich dan ook toe op de Nieuwelingenklasse waarin B.K.-leider Christian Devemy zijn Waterloo kende tengevolge van mechanische strubbelingen in reeks 1. Kris Cornu van zijn kant volgde die ganse openingsreeks Puffet het dichtst en werd dan ook als beste Nieuweling afgevlagd voor Jurgen Segers die knap van acht naar drie wist op te klimmen, nieuwbakken leider Dirk Van Cauwenberghe aldus naar vier verwijzend. Jacky Bosmans reed zich ook nog de topvijf binnen ten nadele van Joost Baele. De tweede manche draaide Cornu na meerdere valpartijen alras richting rennerspark af en was het Baele die Christian Dubaere al snel de tweede plaats afhandig maakte om die niet meer af te staan. Peter Vanclee nestelde zich op drie voor Benny Van Impe met een alweer knap opgeklommen Segers nu op vijf net voor Jean-Marie Degezelle. Van Cauwenberghe bleef ditmaal steken op tien maar dit leverde hem tot zijn eigen verbazing alsnog de titel op. Segers eindigde weliswaar op gelijke hoogte maar kon minder tweede plaatsen voorleggen (elk wonnen ze een reeks) en moest zich aldus tevreden stellen met de vice-titel voor Degezelle. Ook op het dagpodium moest Segers tevreden zijn met twee, achter Baele maar voor Degezelle opnieuw.

QUADS A+B
De volledige eerste manche stond hier in het teken van het zinderende duel tussen Quinten Van Osselaer en Jens De Kegel waarbij ze elk een wedstrijdhelft voor hun rekening namen, steeds met Hannes Detavernier op drie, tot die problemen kreeg met de machine. De Kegel won uiteindelijk nog relatief overtuigend voor Van Osselaer met Guytan Liebaert finaal nog op drie ten nadele van Franky Galle en Mathieu Callebaut die in de tweede manche net als Detavernier slechts één ronde vol zou kunnen maken tengevolge van mechanische problemen. Ditmaal leidde De Kegel van kop tot staart en was het Liebaert die de eerste wedstrijdhelft de achtervolging op zich nam tot hij even in de fout ging. Van Osselaer profiteerde om opnieuw tweede te worden nu voor Nick Desender, Galle en toch nog Liebaert, de winnaar én kampioen bij de B's steeds voor Desender en Callebaut. Ook bij de A's scoorde De Kegel dubbel: de dagzege voor Van Osselaer en Galle, de titel voor Galle en David Brusseel.

VRIJETIJDSRIJDERS
Een grote bende hier waarin best wel ronkende namen de revue passeerden. Zo leidde steevast Nick Van Den Bergh voor Steven De Beule en Chedley Mertens waarbij laatstgenoemde in de eerste manche nog dicht in het spoor van kop-staart-winnaar Van den Bergh zou finishen. De tweede manche daarentegen kende Mertens minder geluk en moest ie na 3 ronden met problemen de strijd staken. De Beule gaf zijn tweede plek dan ook niet meer uit handen nu al zat Davy Polfliet, vierde voor de pauze, nooit ver uit de buurt. De terug van lang weggeweest zijnde Brad Cornelis tekende de eerste reeks voor plaats vijf, de tweede manche reden Wesley Van De Gehugte en Ivan Robyn zich nog in de topvijf. Podium dus met dubbelwinnaar Van Den Bergh op één, De Beule op twee en Polfliet op drie.

Junioren mx2 & mx1/3
Gezamelijke reeksen voor onze Junioren die voor twee spannende reeksen zorgden. Opvallende afwezigheid van Cyriel Engelaere die met één punt bonus leidde in de groep mx2 vöör Tim Vandriessche. Nils Bleyaert nam kopstart voor Gilles De Pauw, Mike De Decker, Heikki Dult, allen zware motoren mx1/3, gevolgd door Nicky Vermoesen en Nicolaas Mariman de beste mx2 uit de lichte cavalerie. Voor Cyril Renard was het beste er al af in de eerste ronde door een valpartij en moest de vbm-er gaan achtervolgen. In de tweede ronde kwam ook Dean Van Clapdorp ten val en verloor enkele plaatsen. Nils Bleyaert schreef de reekszege op zijn naam en pakte de 60p bij de mx1/3, gevolgd door Gilles De Pauw en een sterke Nicky Vermoesen de beste mx2-rijder, gevolgd door Mike De Decker als 3de mx1/3, Tim Vandriessche 2de mx2, Michael Bruyninckx 3de mx1/3, Philippe Buntinckx als 4de mx1/3 en beste uit vbm.
De tweede reeks werd op gang getrokken door Dean Van Clapdorp voor Bleyaert, De Pauw, Vermoesen, Filip De Wispelaere en Benny Dhaemers. Voor Marc De Wilde en Heikki Dult dikke pech toen deze samen ten val kwamen en heel wat tijd verloren. Wat de jongens Bleyaert en Mike De Decker lieten zien was grote klasse, om beurt aan de leiding en niet wijken voor mekaar, de spanning was te snijden. Uiteindelijk won Bleyaert opnieuw de reeks, ditmal voor De Decker en eerste mx2-rijder Timmeke Vandriessche die was opgerukt vanuit 10de positie. Op de 4de plek De Pauw, gevolgd door de mx2-rijders Bruyninckx en Vermoesen. Dagpodiums: mx1/3 met Nils Bleyaert, Gilles De Pauw en Mike De Decker, Kristof de Laender en Steven Van Heck kwamen net te kort. Bij de mx2: Tim Vandriessche met Nicky Vermoesen en Michael Bruyninckx, Philippe Buntinx en Dean Van Clapdorp nog binnen de top-5. Eindstand FAM Federation Cup: Junioren mx2: 1.Tim Vandriessche 335p, 2.Nicky Vermoesen 300p, 3.Michael Bruyninckx 277p.
Junioren mx1/3: 1.Nils Bleyaert 310p, 2.Miki De Decker 303p, 3.Marc De Wilde 229p.

Nationalen mx2 & mx1/3
Wat we hier te zien kregen was een jonge groep sterke beloftevolle toekomstige internationalen, wat sommige jongens lieten zien was grote klasse en lijkt de toekomst verzekerd ! Joey De Clercq, vorige week nog ten val gekomen maar gelukkig was het niet erg en kon hij aantreden in deze finale, trok de bende op gang. Achter deze ‘zware motor’ volgde de eerste uit de ‘lichte cavalerie’: Gian Scheele. Ook Kevin Boudry was uitstekend gestart ditmaal en volgde op drie, met Damon Tanghe, Jens Van Meer en eerste vbm-er Jeroen Meelbergs in het spoor. We kregen een geweldige strijd tussen de zware motoren en de lichtere die niet wilden onderdoen voor grote broer! Gian Scheele nam de leiding over in de tweede ronde, maar daar kwam sneltrein Jens Van Meer opzetten en de ‘kleine’ pakte de leiding iets voor halfweg de race om deze niet meer af te staan. Damon Tanghe weerde zich ook als een duiveltje en kwam steeds dichter bij De Clercq om deze achter zich te laten, net als Ricky Goossens die er een sterke remonte opzitten had. Jens Van Meer sloot de reeks foutloos af voor Gian Scheele, Damon Tanghe, Ricky Goossens, Kevin Boudry en eerste vbm-ers Michael Vossius en Jeroen Meelbergs.
De tweede heat was Jens Van Meer onmiddellijk bij de zaak en nam de leiding om steeds ronde per ronde iets verder uit te lopen en foutloos af te sluiten met de dubbel en beste mx1/3. De Clercq opnieuw goed gestart, gevolgd door Scheele, Meelbergs, Goossens, Michiel Vercauteren, Boudry, Tanghe en Witse Hermans. Halfweg maakte Goossens een rijfout en kwam Tanghe opzetten. Achter Van Meer, de ‘supersnelle kleine boy’ die afsloot met de max, pakte Scheele de 1ste plaats en de 60p bij de mx2, gevolgd door De Clercq, Meelbergs, Goossens, Vercauteren, Tanghe, Hermans en Vossius.
De FAM Federation Cup 2012 bij de Nationalen mx1/3 natuurlijk voor Jens Van Meer met 360p, 2de: Joey De Clercq 313p, 3de: Kevin Boudry 298p. Bij de Nationalen mx2: 1.Gian Scheele 348p, 2.Damon Tanghe 306p, 3.Denis Janssen 242p.

INTERS MX2 + MX1/3 + OPEN B
Een dertigtal Inters present met Frederic Weigert als snelstarter van dienst maar wel met Steve Seronval reeds als eerste officiële leider voor diezelfde Weigert, Jeroen Nijs, Torpjurn Van Hoe en Dennis Van Hul. Een minder goed gestartte Jurgen Wybo kwam toch reeds als zesde een eerste keer voorbij de jurywagens om stelselmatig op te klimmen naar twee achter een ongenaakbare Seronval, maar voor Van Hoe die inmiddels ook komaf had gemaakt met Weigert en Nijs die even later nog volk over de vloer zouden krijgen. Zo rukte Kenny Dult (twaalfde na één ronde) in het slot op naar vier om in de laatste ronden alsnog letterlijk naar zeven terug te vallen, achter de in extremis MX2-winnaar Jordi Van De Wiele op vier (achtste na één ronde), Roel Geurts (vijftiende na één ronde) en Weigert. Nijs moest finaal tevreden zijn met acht waarmee hij wel B-winnaar Van Hul en de spurtenden Mike Gilot en Ronny Van Hove op negen, tien en elf hield. Sven Roelandt bekwam op dat moment in het ziekenhuis van een zware crash op training waaraan hij uiteindelijk diverse kneuzingen over het ganse lichaam overhield, maar gelukkig dus geen breuken.
De tweede manche nam Seronval meteen het heft in eigen handen voor Weigert en Wybo met verder ook nog Van de Wiele en Van Hoe in de topvijf. Wybo en Weigert wisselden in de tweede ronde reeds van plaats maar ook toen was de ongenaakbare vogel -in de persoon van Seronval- gaan vliegen. Van Hoe en Geurts (nu als zesde een eerste voorbij de jurywagens gekomen) vochten zich ook al snel een baan langsheen een steeds verder wegzakkende Weigert en zouden de toeschouwers animeren met hun knappe duel om plaats drie. Een strijd die intenser werd naarmate de tijd vorderde en die pas in extremis in het voordeel van Geurts werd beslecht. Een zelfde duel werd opgevoerd tussen David Foguenne en Van De Wiele om plaats vijf met de reekszege in de MX2 als inzet, een strijd die finaal in die volgorde ook werd besloten. Jeroen Nijs en Ronny Van Hove maakten het MX2-kwartet compleet op de plaatsen zeven en acht, met Weigert uiteindelijk als negende nog net voor Gilot, Jochem Walckiers en Kevin Reynaert.
Seronval dus dubbelwinnaar van dienst voor Wybo en Van Hoe in de MX1/3, met de titel als extra beloning voor Weigert en alsnog Wybo. De MX2-bloemen waren er voor Oranjezoon Van De Wiele met Foguenne en Nijs op twee en drie, terwijl de titel in handen bleef van een vandaag kleurloze Frederik Daenen en dit voor Nijs en Kevin Spruijt. De B-klasse ten slotte kreeg Van Hul als dubbelwinnaar voor Olivier Vandevijver en Niki Debruyne, met Vandevijver als kampioen voor Debruyne en Dave Coeckaerts.

ZIJSPANNEN A+B
Marc verbrugghe-Olivier Valcke legden hun laatste troeven meteen op tafel met de snelstart voor Michael Baillieu-Kenny Boxtaele en Kenneth Dierckens-Danny Kint die pas in de tweede ronde naar twee wisten door te stoten. Beetje bij beetje knabbelden ze vervolgens van hun achterstand weg waardoor in de tweede wedstrijdhelft het rechtstreekse duel om de reekszege in alle hevigheid woedde. Toch bleven Verbrugghe-Valcke aan de winst voor Dierckens-Kint, met Baillieu-Boxtaele steevast op drie voor een nog fel genaderde Nico De Soete-Jordan Waerniers en verder Luc Van Der Schraelen-Peter Slegers en Kurt De Smet-Gianni D'Hondt. De tweede reeks namen Dierckens-Kint de holeshot voor hun rekening voor Verbrugghe-Valcke en Van Der Schraelen-Slegers waarna de volledige tweede reeks in het teken stond van het rechtstreekse en zinderende duel om de titel. Wie won was immers meteen ook zeker van het kampioenschap en dus ging het er bij momenten best hevig aan toe. In de ultieme ronde echter verloren verbrugghe-Valcke alle kansen doordat de koppeling het begeven had en konden Dierckens-Kint nog freewheelend naar de reeks-, dag- én eindzege rijden. De Smet-D'Hondt rukten zo nog op naar twee voor Van Der Schraelen-Slegers, Baillieu-Boxtaele, Shana Goethals-Dany De Cloedt en de ongelukkigen Verbrugghe-Valcke. De Soete-Waerniers waren we eerder al kwijt gespeeld met mechanische strubbelingen. Dierckens-Kint werden op het dagpodium alsnog geflankeerd door Verbrugghe-Valcke en De Smet-D'Hondt en op kampioenenpodium door Verbrugghe-Valcke en Yens Delmotte die zijn vaste bakkenist Yves Vandebuerie de avond voor de finale geblesseerd zag uitvallen na een verkeersongeval. In Nic De Veene werd in extremis een vervanger gevonden. In de B-klasse zegevierden Baillieu-Boxtaele ook al dubbel voor Goethals-De Cloedt en De Schryver-Vertriest en werden zij tevens de maximale kampioenen voor Goethals-De Cloedt en Demarez-Mereel.

printer